Επιστημονικά Επιτεύγματα των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου)

0

Σάββατο 29 Απριλίου στις 19:00-21:00, Αίθουσα Darwin

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Κύπρου) και η οργανωτική ομάδα του Mediterranean Science Festival, στα πλαίσια του Mediterranean Science Festival 2017, σας προσκαλούν στην σειρά ομιλιών με θέμα: «Επιστημονικά Επιτεύγματα των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου)».

19:00-19:15 Εναρκτήρια ομιλία

«Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (1902 – 1978) – Ο Μεγάλος Ευεργέτης » – Έλενα Ελιώτη-Πρόεδρος Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης (Κύπρου)
Αναφορά στον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, στους στόχους του και στο έργο του στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Κυρίως όμως γίνεται αναφορά στην ζωή και το έργο του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, ενός μεγάλου επιχειρηματία και ευεργέτη ο οποίος έχει προσφέρει και συμβάλει ουσιαστικά στην ιστορία της Κύπρου, στον πολιτισμό, αλλά και στην επιστήμη.

19:15-21:00  Ομιλίες Μελών

Συντονιστές: Δρ Μαρία Μιχαηλίδη, Δρ  Κωνσταντίνος Μελίδης

«Η «ανασύνθεση» της αρχαίας μουσικής μέσω των ελληνικών χειρογράφων» – Κωνσταντίνος Μελίδης-Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας
Τι μυστικά έχουν διασώσει τα μεσαιωνικά χειρόγραφα για τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων; Θα παρουσιαστεί με απλό και κατανοητό τρόπο, το πώς καταφέραμε να ανασυνθέσουμε το μουσικό σύστημα της αρχαίας ελληνικής μουσικής και θα γίνουν σύντομες αναφορές στη σχέση της μουσικής θεωρίας με τα μαθηματικά και την ακουστική, τα βασικά μουσικά όργανα και επαγγέλματα, τη μουσική σημειογραφία κλπ. Θα κλείσουμε με ένα φωνητικό μουσικό κομμάτι διάρκειας ενός λεπτού.

“Conversion of CO2 and electrons by microbes to biofuel” – Ioannis Vyrides-Επίκουρος Καθηγητής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Microbial electrosynthesis (MES) is one of the most attractive technologies for the renewable production of fuels and chemicals. MES can convert electrical energy from renewable sources into a form that can be stored, distributed, and consumed on demand. In particular, since MES can use CO2 to produce biofuels is considered to be a rising technology for  reducing greenhouse gases.

«Η Καταναλωτική Συμπεριφορά των Κυπρίων μέσα από τις Τραπεζικές τους Κάρτες» – Έλενα Ελιώτη-Προγραμματιστής / Αναλυτής MPhil,  MA
Η οικονομική κρίση με τον τρόπο που επιβλήθηκε στην Κύπρο και κυρίως το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013, οδήγησε τους Κύπριους να αλλάξουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι οποίες βασίζονται κυρίως σε ερωτηματολόγια, αλλά και στα έξοδα ανά οικογένεια. Τί δείχνει όμως η ανάλυση αν λάβουμε υπόψη και τα δεδομένα χρήσης των τραπεζικών καρτών την ίδια περίοδο; Τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα και πολύ ενδιαφέροντα.

«Wi-Fi: Μύθοι και πραγματικότητες» – Νέστορας Ιακωβίδη-Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών PMP, MIET, MSc
Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ένα φίλο, γνωστό, ή συγγενή, που χαρακτηρίζει το WiFi επικίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει την υγεία, και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Το καυτό ερώτημα είναι: που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάει η άγνοια, η υπερβολή, και η παράνοια;

Share.

Comments are closed.